Koordinator projekta Caritasa Dekanata Novi Sad Anita Govlja rekla je na pres konferenciji, koja je održana 1. juna, da se nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile našu zemlju u maju 2014. pokazalo veoma neophodnim sprovođenje projekta zajedno s Caritasom Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije Republike Srbije o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda. Cilj je da se kroz različite aktivnosti zajednice pripreme za bolji odgovor u slučaju elementarnih nepogoda.

„U proteklom periodu, između ostalog, na ovu važnu temu ostvaren je i projekat, koji je obuhvatio edukaciju romske dece i njihovih nastavnika“, dodala je Anita Govlja.

Šta su elementarne nepogode, kako preventivno delovati da ne dođe do prirodnih nesreća, kako se zaštititi, najvažnije su teme o kojima se govorilo u romskim naseljima u tri grada u Vojvodini i okolnim selima, obuhvaćenim programom koji je sprovodio Caritas Dekanata Novi Sad “Zaštita životne sredine i prevencija posledica prirodnih nesreća”.

Projektom je bilo obuhvaćeno preko 1.000 ljudi u sedam romskih naselja u Novom Sadu (Adice, Veliki rit), Subotici, Vrbasu, Đurđevu, Kucuri i Čantaviru. Preko 1.000 dece učestvovalo je na više od 20 radionica na ovu temu, kao i oko 40 nastavnika, učitelja, psihologa, defektologa i romskih asistenata.

Odraslima u romskim naseljima predstavljen je i podeljen “Porodični priručnik za zaštitu od elementarnih nepogoda”, o kome je, kao i o celokupnm radu Caritasa Srbije na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, na konferenciji govorila menadzer civilne zaštite Jovana Lončarević.

Za učenike nižih razreda na časovima sa romskim pedagoškim asistentima u trajanju od jednog školskog časa razgovaralo se o elementanim nepogodama, podeljene su brošure sa osnovnim informacijama na ovu temu, organizovan je kviz znanja i prikazana je lutkarska predstava “Herman u potrazi za savršenom školjkom”. Predstavu su za decu u romskim naseljima realizovala deca iz novosadske ŠOSO “Milan Petrović”.

„Važno je napomenuti da smo uspeli da ostvarimo dve inkluzije – deca iz naše škole su mlađim drugarima napravila lutke i pripremila divnu predstavu. Maštovite ideje i spretne ruke načinile su čuda, deca su vrlo dobro primila i sigurno usvojila savete i pouke iz ove upečatljive predstave“, rekao je Peter Tot, nastavnik i voditelj Grafičkog studija škole “Milan Petrović”.

Romska pedagoška asistentkinja Ljiljana Lekić iznela je da je velika zainteresovanost mnogih škola koje, na žalost, nisu u ovom periodu bile obuhvaćene projektom, za prikazivanjem ove lutkarske predstave i da je plan da se u budućnosti to i ostvari. Pored predstave, škole su zainteresovane i za radionice, što nam, kako je rekla, govori da je tema zanimljiva i nadasve korisna i da je potrebno i dalje razvijati ovakve projekte u vidu prevencije i smanjenja rizika od elementarnih nepogoda.

Požari u centru pažnje

U centru pažnje su požari, koji su, na žalost, vrlo česti u romskim naseljima, jer su kuće trošne i od zapaljivih materijala, loži se vatra i kuva se na otvorenom. Uz to, ova naselja su gotovo uvek u blizini deponija smeća, fabrika, bara, grobalja i u njima su, zbog nedostatka vode, kanalizacije i struje, vrlo loši i nehigijenski uslovi života. Sve to povećava rizik od izbijanja i dešavanja raznih nesreća i nepogoda. Po israživanjima pokrjainskog ombudsmana od 93 romska naselja 37 su slamovi, a polovina od ukupnog broja je smeštena na rizičnim terenima po zdravlje i život.

Tekst B. Opranović (Dnevnik): https://www.dnevnik.rs/drustvo/pomoc-karitasovog-dekanata-novi-sad-stanovnicima-romskih-nasela-01-07-2017)

Foto (MC Vojvodine):  http://mcvojvodine.org/2017/07/pomoc-karitasovog-dekanata-novi-sad-stanovnicima-romskih-naselja